
Gebelik ve Diyabet
Kan ÅŸeker düzeyinin yüksekliÄŸi ile seyreden diyabet hastalığı sıklığı tüm dünyada hızla artmakta ve yakın gelecekte en önemli saÄŸlık sorunu olmaya adaydır. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki artış daha belirgindir. Kalıtsal yatkınlık(Genetik), yüksek kalorili ve yaÄŸlı beslenme, obezite ve hareketsiz yaÅŸam baÅŸlıca sebeplerdir. Hastalık tipine ve hastanın ÅŸeker düzeyine göre sadece egzersiz ve diyet ile kontrol altında tutulabileceÄŸi gibi, insülin tedavisi de gerekebilir.
Kaç tip diyabet hastalığı vardır?
Temelde insülin hormonuna baÄŸlı (Tip1) olan ve olmayan (Tip2) olmak üzere iki tip diyabet hastalığı vardır. Ancak bazen kan ÅŸekeri yüksekliÄŸi ilk olarak gebelik sırasında ortaya çıkabilir. Bu tipe, gebeliÄŸe özgü olduÄŸu için, gestasyonel diyabet denir. Günümüzde yaklaşık her 10-15 gebenin bir tanesinde gestasyonel diyabet ortaya çıkmaktadır.
Gestasyonel diyabetin nedeni nedir?
Özellikle 20. gebelik haftasından sonra plasenta tarafından salgılanan bazı hormonlar vücutta insüline karşı direnç meydana gelmesine neden olur. Ä°nsülin, normalde vücut tarafından salgılanan ve kan ÅŸekerinin düÅŸmesini saÄŸlayan bir hormondur. Vücutta yeterli insülin üretilmediÄŸi veya insüline karşı direnç ortaya çıktığı durumlarda kan ÅŸekeri kontrolsüz olarak yükselir ve diyabet durumu ortaya çıkar. Ä°nsülin direnci vücut ağırlığı ile doÄŸrudan iliÅŸkilidir. Dolayısıyla obez olanlar veya gebelik sırasında hızlı kilo alan gebeler gestasyonel diyabet açısından risklidir. DiÄŸer önemli bir risk faktörü de özellikle annenin ailesinde diyabetik kiÅŸilerin varlığıdır.
Gestasyonel diyabet tanısı nasıl konur?
Anne adayı yüksek risk gurubunda deÄŸilse, ÅŸeker taraması 24–28’inci haftalar arasında yapılır. Herhangi bir risk faktörü varsa, tarama gebe ilk muayeneye geldiÄŸinde yapılabilir.
Gestasyonel diyabet tanısı iki aÅŸamalı veya tek aÅŸamalı test ÅŸeklinde yapılabilir. Her iki yöntemde de standart miktarda glukoz içeren sıvı içirildikten sonra belli aralarla ölçülen kan ÅŸekeri deÄŸerinin yüksek çıkması ile tanı konur.
Gestasyonel diyabet için risk faktörleri nelerdir?
Obezite ve ileri anne yaşı, gebelikte hızlı kilo alımı, öncesinde kilolu bebek (>4000g) doÄŸurmuÅŸ olmak, ailede diyabetik kiÅŸilerin varlığı ve çoÄŸul gebelikler baÅŸlıca risk faktörleridir. Bu gebelerde glukoz tarama testi daha erken yapılmalıdır.
Gebelik sırasındaki şeker hastalığının bebeğe zararı var mıdır?
Bu noktada önemli olan diyabetin gebelik öncesinde var olup olmamasıdır. Organ geliÅŸimi gebeliÄŸin ilk 10 haftasında meydana gelmektedir. Bu dönemde anne kan ÅŸekerinin yüksek olması bebekte baÅŸta damak/dudak yarığı, spina bifida ve doÄŸumsal kalp hastalığı olmak üzere birçok yapısal bozukluÄŸa neden olabilir. DüÅŸük yapma riski de normalden daha yüksektir. Bu nedenle bütün hamilelere önerilen ve gebeliÄŸin 20–23’üncü haftaları arasında, konusunda deneyimli bir uzman tarafından yapılan detaylı ultrasonografinin önemi, bu hamile grubu için çok daha fazladır.
Bahsedilen bu riskler doÄŸrudan kan ÅŸekeri kontrolü ile iliÅŸkilidir. Gebelik öncesi ve sırasında kan ÅŸekeri normal sınırlar içinde tutulabilen diyabetik anne adayı ve bebeÄŸini bekleyen tehlikeler hasta olmayan bir hamileden farklı deÄŸildir.
Gestasyonel diyabet 20 haftadan sonra ortaya çıktığı için bebekte yapısal bozukluÄŸa neden olması beklenmez. GebeliÄŸin ileri haftalarında kan ÅŸekeri yüksekliÄŸi bebeÄŸin normalden daha kilolu doÄŸmasına neden olur. Genel olarak 4000g’ın üzerinde doÄŸan bebekler iri bebek (makrozomi) olarak tanımlanır. Bu bebekler normal doÄŸum sırasında annenin vajinasına zarar verebilir, yırtıklara ve doÄŸum sonrası vajina, idrar torbası ve rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) sarkma ve gevÅŸekliklere neden olabilir. Ayrıca zor doÄŸuma baÄŸlı olarak bebeÄŸin kendisinde de birtakım hasarlar meydana gelebilir. Bütün bu risklerden dolayı bu bebeklerin sezaryenle doÄŸurtulması gerekebilir.
Bunlara ek olarak yeni doğan sarılığı, solunum sıkıntısı ve yoğun bakım ihtiyacı bu bebeklerde daha fazladır.
Diyabetik annelerin gebelik takibi nasıl yapılır?
Önceden ÅŸeker hastası olduÄŸu bilinen gebelerin normal muayeneleri yapıldıktan sonra tüm vücut sistemleri ayrıntılı olarak gözden geçirilmelidir. Göz dibi muayenesi ve nörolojik muayene yapılır. Böbrek fonksiyonları kontrol edilir.
Bu hastaların yüzde 80’inde kontrol sadece diyet ile saÄŸlanabilmektedir. Diyetisyen tarafından annenin yaşı, boy ve kilo gibi vücut özellikleri ile beslenme alışkanlıklarına göre, normalden yüzde 30–35 daha az kalorili, karbonhidrat, yaÄŸ ve protein oranları dengelenmiÅŸ bir program hazırlanır. Az ve sık beslenmeleri ve glisemik indeksi yüksek besinlerden (örneÄŸin patates, pirinç, piÅŸmiÅŸ havuç, üzüm, incir, muz, kavun, karpuz, dut ve hurma) kaçınmaları önerilir. Devam eden süreçte hasta-diyetisyen-hekim iletiÅŸimi takip açısından çok önemlidir.
Ä°stenilen kan ÅŸekeri düzeyine ulaÅŸamayan anne adaylarına nasıl bir tedavi uygulanır?
Kan ÅŸekeri istenilen ÅŸekilde kontrol altına alınamayan gebelere insülin baÅŸlanır. Gerek sadece diyet yapan, gerekse insülin alan gebelerin kan ÅŸekerlerini günlük olarak kendileri ölçüp not etmeleri gerekir. Açlık ÅŸekerinin 105, 1. saat tokluk ÅŸekerinin 140’ın altında olması hedeflenir. Ä°nsülin tedavisi baÅŸlanan hastalarda takip daha sıkı olmalıdır. Çünkü bu tedavi sırasında oluÅŸabilecek ciddi kan ÅŸekeri düÅŸmeleri (hipoglisemi) anne ve bebek için hayati tehlikeler oluÅŸturabilir.
Annenin kan ÅŸekeri kontrol altına alınamadığı durumlarda gebeliÄŸin ileri haftalarında ani bebek ölümü meydana gelebilir. Bu nedenle bu gebeler daha sık aralıklarla kontrole çaÄŸrılır. Kontrollerin her birinde kan ÅŸekerli durumu yeniden deÄŸerlendirilerek gerekirse insülin tedavisi yeniden düzenlenir. Gebelik ilerledikçe çoÄŸunlukla insülin dozunun arttırılması gerekir. Kan ÅŸekeri kontrol altına alınamayan hastaların hastaneye yatırılarak takip edilmesi önerilir.
Diyabetik annelerin bebekleri şeker hastası olarak mı doğuyor?
Hayır, diyabetik annelerin bebekleri ÅŸeker hastası olarak doÄŸmayacaktır. Ancak anne karnında iken fetal hücrelerin programlandığını biliyoruz. Bu nedenle bu çocukların ileri yaÅŸta obez olma ihtimalleri daha yüksektir. Ayrıca anne karnında iken bebekte kan ÅŸekeri yüksekliÄŸinin insülin salgılayan pankreasa ait beta hücrelerinde hasara neden olabilir. Dolayısı ile bu çocuklarda daha sonraki yıllarda diyabet ortaya çıkabilir. Diyabetin genetik olarak da aile içinde yayılabiliyor olması yatkınlığı daha da artıracaktır. Ancak bütün bu bahsedilen risklerin kan ÅŸekeri kontrolü iyi olmayan anneler için geçerli olduÄŸunu, diyabetin kontrol altında olduÄŸu durumda diyabetin yenidoÄŸan bebek için uzun vadede risk oluÅŸturmayacağını unutmamak gerekir.
Gebelikten sonra anneyi bekleyen riskler nelerdir?
Diyabet eÄŸer gebeliÄŸe baÄŸlı olarak ortaya çıkmışsa hemen daima doÄŸumdan sonra kendiliÄŸinden düzelir. DoÄŸumdan 6 hafta sonra, kan ÅŸekeri seviyesinin normale döndüÄŸünden emin olmak için özel bir kan glukoz testi yapılabilir. Bununla beraber, gebelikte ÅŸeker hastalığı ortaya çıkan kadınların yaklaşık üçte birinde ileri yaÅŸlarda tip 2 diyabet ortaya çıkabilir. Bu riski azaltmak için kiÅŸinin yaÅŸam tarzında deÄŸiÅŸiklik yapması önerilir; kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenme baÅŸlıca önerilerdir.
Doğum zamanlaması ve şekli nasıl olmalıdır?
Gebelik ÅŸekerinde hem anne hem de bebek oluÅŸabilecek sorunları önceden görebilmek için yakın takip edilmelidirler. Bu takibin sıklığı, her vakanın durumuna göre belirlenir. Ä°yi kontrol edilen vakaların doÄŸum zamanlaması, normal gebeliklerden farklı deÄŸildir. Ä°ri bebeklerde doÄŸum travması riski arttığı için 40 hafta geçmeden doÄŸum baÅŸlatılır. Tedavi edilsin veya edilmesin, gebelik ÅŸekerinde sezaryen oranları normale göre daha yüksektir. Yine de hastaların yarısından çoÄŸu normal doÄŸum yapabilir. Sezaryen gerektiren en sık neden, iri bebek ve buna baÄŸlı olarak doÄŸum eylemini ilerlememesidir.
Åžunu bilinmelidir ki, ÅŸeker hastalığı ve gebelik, yüksek riskli olabilecek bir süreçtir. Tüm bu sürecin, konusunda uzman perinatologlar (yüksek riskli doÄŸum uzmanları) tarafından takibi gereklidir. Ancak bu ÅŸekilde anne ve bebekte en az sorunla gebelik sonuçlandırılır.