top of page
anne-adaylarini-korkutan-test-amniyosentez.jpeg

Amniyosentez

Fetusun etrafındaki amniyotik sıvıdan bir miktar sıvının aspire edilmesi iÅŸlemine amniyosentez denir. 

Nasıl yapılır?

Ä°ÅŸlem steril koÅŸullarda ve ultrason eÅŸliÄŸinde 21G iÄŸne kullanılarak gerçekleÅŸtirilir. Koruma amacı ile iÅŸlemden önce veya sonra antibiyotiÄŸe ihtiyaç yoktur. Ä°ÅŸlem iÄŸrısız olduÄŸu için lokal anestezi gerektirmez

​

Neden yapılır?

Amniyosentez çok farklı nedenlerle yapılabilir: [1] genetik ve kromozomal  hastalıkların tanısı, [2] fetal akciÄŸerlerin matürasyonun (geliÅŸimi) tayini, [3] fetal enfeksiyonların tanısı ve [4] tedavi amacıyla (ağır polihidramnios-amniyotik sıvının çok fazla artmış olması, ikizden ikize transfüzyon sendromu).

​

Ne zaman yapılır?

15. gebelik haftasından önce yapılan amniyosenteze erken amniyosentez denir. Erken amniyosentez yapılan olgularda fetal kayıp oranı ve amniyotik sıvının azlığına baÄŸlı deformasyon sıklığında artış saptanmıştır. Bu nedenle günümüzde amniyosentez çoÄŸunlukla 15. haftadan sonra yapılır.

 

Komplikasyonu nedir?

Amniyosentezin en önemli komplikasyonu fetal kayıp (düÅŸük) dır. Amniyosentezin 15-22. Gebelik haftaları arasında var olan %1.5-3’lük fetal kayıp sıklığını (“background” düÅŸük riski) yaklaşık %0.5-1 oranında arttırdığı kabul edilse de, son çalışmalar ultrason eÅŸliÄŸinde yapılan giriÅŸimlerde riskin bu kadar yüksek olmadığını göstermiÅŸtir (ortalama 800’de 1). Amniyosentezin ikinci komplikasyonu olan erken membran rüptürü  yaklaşık %1 oranında görülmektedir.

Daha nadir görülen komplikasyonlar fetal travma, RH izoimünizasyonu (giriÅŸim sonrası kan uyuÅŸmazlığı olan hastaya anti-D antikoru uygulanmaz ise), enfeksiyon ve laboratuvarda hücre ürememesidir.

​

​

​

​

Genetik amaçla amniyosentez yapılmış ise sitogenetik analizler (FISH-floresan insitu hibridizasyon ve qf-PCR) 1-3 gün içinde sonuç verir. Kromozom analizi için öncellikle amniyotik sıvıda bulunan hücrelerin üremesi gerektiÄŸi için sonuç çoÄŸunlukla 14 günden sonra çıkmaktadır.

Amniyosentez günübirlik bir giriÅŸim olup hastanede yatmayı gerektirmez. Birkaç gün düÅŸük tempolu yaÅŸam önerilse de bunun düÅŸük riskini azatlığını gösteren bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Dolayısı ile hastalar eÄŸer isterlerse günlük aktivitelerine hemen dönebilirler. Daha önce yukarıda bahsedilen yan etkilerden erken membran rüptürü ve enfeksiyonun amniyosentez yapılan tarihten sonra 15 gün içinde meydana gelmesi halinde bunun iÅŸleme baÄŸlı olduÄŸu kabul edilmektedir; bu süreden sonra meydana gelen komplikasyonlar amniyosentez ile iliÅŸkilendirilmemelidir. 

by Prof. Dr. Cem Batukan 2024

bottom of page