Parvovirus B19 enfeksiyonu nedir?
Parvovirus B19 enfeksiyonu, "Beşinci hastalığa" (Tokatlanmış Yanaklar hastalığı) neden olan yaygın bir çocukluk enfeksiyonudur. Parvovirus B19 hamile bir kadını etkilediğinde, enfeksiyon genellikle hafiftir ve anne için iyi bir prognoza sahiptir. Ancak, dikey olarak da bulaşabilir ve embriyoyu veya fetüsü etkileyebilir.
Parvovirus B19 enfeksiyonu nasıl olur?
Parvovirus B19 enfeksiyonu dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Parvovirus B19 enfeksiyonu izole olarak meydana gelebilir veya belirli bir yerde yaşayan insanları daha sık etkileyen bir salgın olarak ortaya çıkabilir. Salgınlar en sık kış sonu ve ilkbahar başında, her 3-6 yılda bir görülür. B19 virüsü öncelikle solunum yoluyla bulaşır. Diğer bulaşma yolları arasında elden ağza temas, kan ürünü nakli ve plasenta yoluyla bulaşma (anne enfeksiyonu embriyoya/fetüse iletir) bulunur.
B19V enfeksiyonu neden önemlidir?
B19V hamile bir kadını enfekte ettiğinde, eklem ağrıları genellikle hamile kadınların %50'sine kadar görülen tek semptomdur. Vakaların %30-50'sinde enfeksiyon fetüse geçer. Gebelik sırasında Parvovirus B19 enfeksiyonu vakalarının çoğunda fetüs etkilenmez ve enfeksiyon kendiliğinden düzelir. Ancak, fetal enfeksiyon fetal kayıp, anemi ve fetal hidrops (fetüste anormal sıvı varlığı) gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Hamilelik sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik sırasında, fetal tutulum (fetal hidrops varlığı veya fetal kalp boyutunun artması) ve fetal anemi belirtileri (beyin damarlarında kan hızının artması) ultrasonla değerlendirilmelidir. Polihidramnios (amniyotik sıvının artması) ve plasenta büyüklüğü (plasenta kalınlığı >6 cm) sıklıkla ilişkilidir.
Daha fazla test yaptırmalı mıyım?
Doktorunuz gebeliğin ilk 20 haftasında maternal parvovirüs B19 enfeksiyonunu doğrularsa, fetal enfeksiyon belirtilerini değerlendirmek ve fetal anemiyi tespit etmek için fetal ultrason yapılmalıdır. 18 haftanın üzerindeki gebeliklerde maternal enfeksiyondan 12 hafta sonrasına kadar her 1-2 haftada bir fetal anemi taraması yapılmalıdır.
Fetal tutulumun ultrason verileri gözlemlendiğinde invaziv bir teknik uygulanmalıdır (kordosentez: göbek kordonundan kan alma işlem). Fetal anemi doğrulanırsa, intrauterin kan transfüzyonu gereklidir. Bazen birden fazla transfüzyon gerekebilir.
Nerede doğum yapmalıyım? Bebek doğduktan sonra en iyi bakımı nerede alacaktır?
Çoğu durumda üçüncü basamak bir hastanede doğum gerekli olmayacaktır; doğum uzmanı buna karar verecektir, ancak çoğu durumda üçüncü basamak bir bakım merkezinde doğum gerekli olmayacaktır. Gebelik sırasında fetal anemiyi düzelten bir intrauterin transfüzyonun yapılmış olması doğumün üçüncü basamak sağlık merkezinde yapılmasını gerektirmez.
Gebelikte geçilen Parvovirüs B19 enfeksiyonu doğum olduktan sonra ne anlama geliyor?
Parvovirus B19 enfeksiyonu fetüste konjenital bozukluklara neden olmaz. Bu nedenle, gebelik sırasında B19V enfeksiyonu vakalarının çoğunda fetüs etkilenmez ve enfeksiyon kendiliğinden düzelir. Fetal hidrops ve anemi yokluğunda Parvovirus B19 enfeksiyonu uzun vadeli nörolojik morbiditeye neden olmuyor gibi görünmektedir. Yine de, şiddetli anemi ve fetal hidrops varlığı, özellikle birden fazla intrauterin transfüzyon gerektiren vakalarda uzun vadeli nörolojik sekellerle ilişkili olabilir.
Tekrar olacak mı?
Parvovirus B19, bağışıklık sistemi bozuk olmayan kişilerde kalıcı bağışıklık sağlar, bu nedenle B19V ile enfekte olduktan sonra tekrarlama riski yoktur.
Comentários