Hamile kişiler neden grip aşısı yaptırmalıdır?
Grip, hamile olmayan üreme çağındaki kişilere göre hamile kişilerin hastaneye yatmasını gerektirecek bir duruma neden olma olasılığı daha yüksektir. Grip ayrıca gelişmekte olan bebeğe zararlı olabilir. Yaygın bir grip belirtisi olan yüksek ateş (>39 derece santigrad), bazı çalışmalarda nöral tüp defektleri ve gelişmekte olan bir bebek için diğer olumsuz sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Hamileyken aşı yaptırmak, bebeği doğumdan sonra gripten korumaya da yardımcı olabilir (çünkü antikorlar hamilelik sırasında gelişmekte olan bebeğe geçer). Hamile veya emzirirken grip aşısı yaptıran kişiler, anne sütü yoluyla bebekleriyle paylaşabilecekleri antikorlar da geliştirirler.
Grip aşısı gribe karşı en iyi korumadır.
Grip aşısı yaptırmak, gribe karşı korunmanın ilk ve en önemli adımıdır. Hamilelik sırasında yapılan grip aşıları hem hamile ebeveyni hem de bebeği gripten korumaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalar grip mevsimlerinde aşılamanın hamile kişilerde griple ilişkili akut solunum yolu enfeksiyonu riskini yarı yarıya azalttığını ve kişinin grip nedeniyle hastaneye yatırılma riskini ortalama %40 oranında azalttığını göstermiştir. Grip aşısı yaptıran hamile kişiler ayrıca bebeklerini grip hastalığından ve doğumlarından sonraki ilk birkaç ay boyunca grip kaynaklı hastane yatışlarından korumaya yardımcı olmaktadır. Bu dönemde aşı olmak için çok küçüktürler.
Grip aşısı hamileliğin herhangi bir üç aylık döneminde yapılabilir. Eylül ve Ekim ayları genellikle her yıl aşı olmak için iyi zamanlardır. Daha erken aşılama (örneğin Temmuz veya Ağustos'ta) bu aylarda gebeliğin üçüncü trimesterinde olan kişiler için düşünülebilir.
Gebe kişilerin ve gelişmekte olan bebeklerinin grip aşısı yaptırması güvenli midir?
Evet. Grip aşıları, uzun yıllar boyunca milyonlarca kişiye mükemmel bir güvenlik kaydıyla uygulandı. Grip aşısının gebe kişilerde ve bebeklerinde güvenliğini destekleyen çok sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır.
Gip aşısı düşüğe neden olabilir mi?
Birçok çalışma, gebelik sırasında grip aşısı yaptıran kişilerin kendiliğinden düşük riskinin daha yüksek olmadığını göstermiştir. Hamile kişiler hamileliklerinin herhangi bir zamanında grip aşısı olabilir.
Hamile kişiler grip aşılarından hangi yan etkileri yaşadılar?
Hamile kişilerin yaşadığı en yaygın yan etkiler, diğer kişilerin yaşadıklarıyla aynıdır. Genellikle hafiftir ve şunları içerir: aşıdan kaynaklanan ağrı, kızarıklık ve/veya şişlik, baş ağrısı, ateş, kas ağrıları, mide bulantısı ve yorgunluk.
Yan etkiler genelde aşı yapıldıktan kısa bir süre sonra başlar ve genellikle 1-2 gün sürer.
Nadiren, grip aşıları şiddetli alerjik reaksiyonlar gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Aşı içeriklerinden herhangi birine karşı şiddetli, yaşamı tehdit eden bir alerjisi olan kişiler aşı olmamalıdır.
Comments